Ciasteczka czekoladowo-czekoladowe.

Wczoraj naszła mnie ochota wypróbowania pierwszy raz ciasteczek ze szprycy. Jako że nie posiadam profesjonalnego sprzętu (jeszcze!) zabrało mi to dosyć sporo czasu, ale warto było. :-) Przepis znalazłam na mojej ulubionej stronie,ale nie byłabym sobą gdybym go nie „udoskonaliła” wedle mojego uznania. :-) Kruche, piaskowe, czekoladowe ciasteczka, „na raz” do buzi, idealne do herbatki.
Składniki :

  • 200 g masła (kostka) w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 cukier wanilinowy

Do przełożenia :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła

(wyszło mi około 50 ciasteczek po złożeniu)

Na wysokich obrotach miksera utrzeć masło i cukier, aby powstała puszysta masa. Stopniowo dodawać resztę składników, cały czas miksując. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia formową ciasteczka wielkości monety pięciozłotowej. Piec w 180 stopniach przez około 15 minut (do kruchości).
W czasie gdy ciasteczka stygną, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę połamaną w kostki i masło, aż nabierze jednolitej konsystencji. Poczekać aż czekolada się zestali, aby nie była za płynna i łączyć ciasteczka.

ciastka poł

cIMG_4532

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>